maxim scrie:
melcu scrie:
maxim scrie:
hm discutia a deraiat de la subiect e vb de ESP si nu de calcule de precupeatza cu ref la volan de piele etc.
deci chiar rog cunoscatorii sa dezvolte un pik subiectul asp-esr,
multumim.

Deeeci. Esp este de neratat pentru cine opteaza la 110 Hp (1,5 dci off course). Eu am asa ceva si i-am testat reactiile iarna trecuta cand ningea de rupea(prin Cucuietii din deal) si toti se taraiau cu 20-30 Km/h si la o zona libera cu 4 benzi am accelerat si am virat succesiv stg-a /dr-a de fr multe ori la o viteza de aprox 80 Km /h si se tinea bine de tot. Nimic derapaje sau alte cele. Eu recomand acest optional ( ce te poate scoate din situatii periculoase gen viraj brusc fara derapaje cap/coada pe ud/zapada la aparitia unui obstacol neasteptat )din toata inima.

fain, afecteaza cumva rulajul in conditii bune de trafic ?
sau rulajul in teren ? mersic
In conditii normale n-am fortat la limita, sa am nevoie sa ma scoata esp-ul,
insa in conditii offroad pe traversari in tansversala a facut treaba din plin.
Simteam cum blocheaza roata din spate ce derapa si o cupla pentru scurt timp pe cea ce avea aderenta mai buna, suficient cat sa continui ascensiunea pe portiunea dificila fara sa raman blocat.
E clar ca sistemul electronic ce cupleaza alternativ una din cele 2 roti activate de diferential, nu se poate compara cu un diferential blocabil, dar esp-ul face treaba undeva foarte aproape.
Si eu recomand din toata inima, zic asta nu din auzite, ci din experienta. ESP-ul e pentru cazuri extreme si exact in aceste cazuri face diferenta. Ma bucur foarte mult ca va fi o dotare standad, cu toate ca eu am dat bani pe el.